sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Gheorghe Ghibanescu-un istoric important al tarii noastre

Gheorghe Ghibanescu a fost un istoric genealogist si filolog roman membru corespondent al Academiei Romane .
A adunat o mare colectie de documente din orasele si satele Moldovei si a tradus din limba slavona acte care cuprind date in special despre epoca feudala din Moldova .
A publicat aceste documente fara o metoda critica in volumele XVIII-XXV (18-25 ) ale "Uricariului "(editat de Teodor Codrescu )apoi in colectia proprie "Ispisoace si zapiste " .
Dupa 1906 a publicat in cele peste 25 de volume ale propriei colectii "Surete si izvoade " studii documentare si genealogii referitoare la vechi familii boieresti cum ar fi Cuza  Catargiu Racovita Rascanu si Kogalniceanu ale caror membri "au putut imprima vremii rostul persoanei lor si au luat parte directa la infaptuirea actelor de asa masura ca sa asigure o pagina celebra a neamului lor .
In anul 1920 un grup de profesori din Iasi compus din Gheorghe Ghibanescu Mihai Costachescu Sever Zotta la care s-a adaugat publicistul N.A. Bogdan au pus bazele unui muzeu municipal al Iasului . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...