miercuri, 1 mai 2024

Horia Hulubei-un fizician important al țării noastre

Horia Hulubei a fost un fizician român membru titular al Academiei Române .
Studiile superioare pe care le începuse în 1915 la terminarea liceului sunt întrerupte de intrare în război a României .
Participă având gradul de sublocotenent la bătălia de la Mărășești .
Face parte din grupul de tineri trimiși de șeful misiunii militare franceze în România generalul Berthelot pentru a deveni piloți militari .
Participă în calitate de pilot de vânătoare la operațiunile de pe frontul de Vest fiind rănit și decorat cu Ordinul Legiunii de Onoare .
În 1922 reia studiile obținând în 1926 Licența în științe fizico-chimice .
Se dedică învățământului devenind pe rând preparator apoi asistent la Catedra de chimie fizică de la Iași .
Lucrează ca cercetător cu întreruperi între anii 1927-1938 în laboratorul de Chimie fizică de la Sorbona Paris conduce în acea perioadă de Jean Perin .
În 1933 ia doctoratul în Paris ajungând director de Cercetări la Universitatea din Paris .
Activează susținută în țară fiind pe rând conferențiar profesor la Universitățile din Iași și apoi București unde pe lângă munca intensă de cercetare științifică are o foarte bogată activitate de cercetare și organizare a Institutului de Fizică a Academiei Române creat la 1 septembrie 1949 și pe care ìl conduce până în anul 1965 când trece la conducerea Institutului de Fizică nou creat .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...