miercuri, 18 aprilie 2012

Leonida Secreteanu-o prozatoare si dramaturga pentru tara

Leonida Secreteanu , este o prozatoare si dramaturga , care a facut , si face istorie , din punct de vedere literar , facandu-ne mandri , din punct de vedere cultural,national si lingvistic .
Este o prozatoare si dramaturga ,care ne face , sa ne mandrim ,din punct de vedere cultural,national si lingvistic ,fara a-si face aparitia ,cu lucruri minore ,contribuind la adevarata cultura a tarii .
Este o prozatoare ,si dramaturga ,care ne face ,sa ne privim tara ,cu mandrie ,desi adevaratele valori  nu sunt promovate ,atat cat merita .
Carti care au facut-o cunoscuta :-Intre cartile ,care au facut-o cunoscuta ,se numara si "Cantec pentru Prometeu ",sau "Boema ",sau "Marele salt ",sau "Marea aurarie ",ne fac mandri de tara noastra .
Din pacate ,nu am vazut ,nicaieri ,in nicio librarie ,o biografie ,despre el,viata si opera lui ,desi ar merita una .
Este un prozator ,si dramaturg ,care ne face sa spunem ,bucurosi cu adevarat :"sunt roman !",si fara teama unor controverse ,aparute pe aceasta tema ,sau pe altele .
Si,nu are nici strada ,desi ar merita una .
Si,nu are nici statuie ,desi ar merita una ,ca tinerii sa il aiba in minte ,si vizual ,nu doar nominal,nu e destul !
Inca un motiv de mandrie pentru noi !

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

  4. Poetul Leonida Secreţeanu s-a născut la 11 octombrie 1914 în satul Bărăitaru pendinte de comuna Drăgăneşti - Prahova, unde a şi urmat cursurile şcolii primare, după care se înscrie la Şcoala Comercială în 1932 şi apoi la liceul “Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti. După finalizarea studiilor secundare s-a înscris la facultatea de litere şi filozofie, urmând în paralel şi facultatea de ştiinţe juridice a Universităţii Bucureşti pe care le finalizează în anul 1946. La vârsta de 28 de ani îi apare volumul “Cneaz peste furtuni” închinat eroismului ofiţerilor, subofiţerilor şi soldaţilor din Regimentul 32 Mircea, care au luptat şi s-au jertfit în războiul sfânt pentru cruce şi dreptate contra bolşevismului.



    Leonida Secreţeanu a luptat şi el în acest război ca sublocotenent al Regimentului 32 Mircea, fiind grav rănit în zona Dalnicului. Încă din anul 1932 poetul a colaborat la numeroase reviste şi ziare locale şi din ţară ca “Răsărit de soare”, “Flacăra”, “Aurora”, “Boabe de rubin” (apărută în mai 1935 şi al cărui director era chiar poetul), “Munca personală”, “Curierul Liceului «Sfinţii Petru şi Pavel»”, “Prahova literară”, “Vremea”, “Prahova noastră”, “Santinela”, “Viaţa literară”, “Basarabia literară”, “Tribuna”, “Păcală”, “Epigrama”, “Veselia”, “Gluma” etc. În anul 1934, Leonida Secreţeanu a publicat şi volumul de versuri “Fântâni arteziene”. De asemenea, Leonida Secrețeanu a fost redactor al ziarului „Dreptatea României” organ de luptă națională al generației mișcării studențești prahovene, care apărea la Ploiești din anul 1934.
    Citiți mai mult accesând http://www.glascomun.info/2015/05/leonida-secreteanu-1914-1978/


    Vă rog să corectați în articolul dv. afirmația pe care o faceți în articol potrivit căreia poetul Leonida Secrețeanu ar fi fost femeie.

    Alin Chirciu, București

    RăspundețiȘtergere

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...