duminică, 30 martie 2014

Manastirea Putna-una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan Cel Mare

Manastirea Putna , este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale Moldovei , facandu-ne sa ne mandrim ,din punct de vedere cultural,regional si religios .
Situata la 72 de kilometri de cetatea de Scaun a Sucevei , este ctitoria de referinta a lui Stefan cel Mare ,unde domnitorul a si fost ingropat ,la 2 iulie 1504.
Proiectul sau este demarat la 10 iulie 1466 , dupa cucerirea cetatii  Chilia ,lucrarile de constructie ale Bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului ",vor fi terminate in anul 1469, slujba de sfintire a manastirii avand loc la data de 3 septembrie a aceluiasi an .
Apoi s-au construit Casa Domneasca ,chiliile ,zidul de aparare cu turnurile aferente , dar si Turnul Tezaurului , lucrarile fiind terminate in anul 1481 .
De-a lungul veacurilor , manastirea a fost supusa la numeroase incercari de distrugere ca incendii sau navaliri si ocupatii straine ,dar si cutremure ,care n-au putut intrerupe desfasurarea vietii monahilor ,si lauda neincetata adusa lui Dumnezeu .
Dupa intrarea ,din anul 1775 sub ocupatie habsburgica ,manastirea va mai suferi o serie de transformari exterioare ,prin extinderea zonei nordice a incintei,noi constructii de chilii ,modificari ale formei acoperisului Bisericii ,lucrari mai ample asupra acesteia avand loc in 1902 ,sub conducerea arhitectului vienez K.A.Romstorfer .
La data de 4 iulie 1466 ,domnitorul Stefan cel Mare si Sfant alege locul pe care va fi zidita Biserica manastirii ,tragand cu arcul de pe Dealul Crucii .
Sase zile mai tarziu ,la 10 iulie 1466 ,conform Letopisetelor putnene ,se incepe zidirea Bisericii manastirii Putna ,care va fi terminata la 3 septembrie 1469.
Sfintirea manastirii are loc la 3 septembrie 1470,fiind intarziata de campania tatarilor , finalizata cu victoria de la Lipnic ,pe Nistru .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...