luni, 31 martie 2014

Sucevita-o alta manastire importanta din Moldova

Proiectata in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea,cu cheltuiala familiei de boieri Movila, aceasta avand hramul Invierea Domnului,
Traditia aseaza pe malul raului Sucevita,intre dealuri,o biserica de lemn,si o schivnicie de pe la inceputul veacului al XVI-lea.
Primii sihastri de pe valea paraului Sucevita au fost ucenici ai Sfantului Daniil Sihastrul.
Acesti sihastri,se nevoiau sub muntele Obcina Mare,unde mai tarziu si-au facut o mica biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata.
Locul se numeste pana astazi "La Pustnici."
La inceputul secolului al XVI-lea intalnim aici  pe Calistrat Sihastrul,un alt ucenic al lui Daniil,de la Voronet.
Acest mare isihast a adunat in jurul lui mai multi ucenici si a innoit prima sihastrie,cunoscuta in traditie sub numele de "Sihastria lui Calistrat",transformata spre sfarsitul secolului al XVI-lea,in actuala manastire Sucevita.
Cei mai renumiti sihastri dupa cuviosul Calistrat,au fost Pangratie arhimandritul,si Cuviosul Isachie .
Primul s-a nevoit cu cativa ucenici pe o culme numita "Dealul lui Pangratie ",iar al doilea a sihastrit pe dealul Furcoiului .
Dupa desfiintarea manastirii (in anul 1786 ),viata de sihastrie incepe sa se stinga .
Legenda spune ca ,mai tarziu ,dupa secolul al XVI-lea ,pentru rascumpararea a cine stie caror pacate ,o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli , piatra necesara actualei constructii .
Documentar ,manastirea Sucevita , este atestata la anul 1586 ,ca rezultat al initiativei mitropolitului Gheorghe Movila .
Dupa venirea pe tronul Moldovei a lui Ieremia Movila , adauga bisericii doua pridvorase , zidurile si turnurile amplasate la intrare care confera manastirii infatisare de cetate medievala,o casa domneasca ale carei ruine se mai vad si astazi pe latura de nord ,precum si chilii pentru calugari .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...