marți, 1 aprilie 2014

Moldovita-manastirea lui Petru Rares

Proiectata de Petru Rares ,in 1532 ,si zugravita in 1537 , este o ctitorie pe locul -sau mai precis in apropierea  alteia mai vechi ruinate .
Despre data la care a fost ridicata prima constructie , nu se stie nimic precis .
In schimb ,sunt stiri mai certe despre construirea monunentului  din piatra la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun ,ale carui ruine se mai vad astazi .
Ca certitudine avem faptul ca ,in 1410  Manastirea Moldovita exista , deoarece Alexandru cel Bun ii intregeste numele ,spunandu-i "cea nou zidita ".
La vremea aceea ,construirea manastirii la poalele muntilor dintre Moldova si Transilvania , trebuie sa fi avut ca scop si supravegherea zonei de frontiera ,in documentul din 1411 , prin care se stabileste hotarul satului Moldovita ,este pomenit un parau al "cetatii ", iar cercetatorii au aflat , nu departe de manastire urme de zidarie si o camasa de zale ,care atesta existenta in aceasta zona a unei fortificatii  .
In legatura cu acest rol de straja al manastirii , s-a pastrat de altfel si o traditie locala , dupa care staretul era si capetenia unei organizatii militare ,in care intrau toate satele de razesi de pe valea raului .
Nu se stie inca cat de mult corespunde aceasta legenda realitatii din acea vreme .
Nu departe de raul Ciumarnei ,unde se aflase candva vechea bisericuta de lemn , se mai vad si azi ruinele celei mai vechi biserici din Moldovita,construita in primii ani ai secolului al XV-lea .
Adapostita altadata spre nord-vest ,de inaltimi pietroase ,impadurite ,ea s-a distrus se pare din pricina alunecarilor de teren,la inceputul veacului al XVI-lea .
Pe dealurile invecinate ,se mai pot urmari fragmentele unei conducte invecinate , care aducea apa la manastire .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...