sâmbătă, 19 aprilie 2014

Manastirea Ratesti-o alta manastire din Buzau

Manastirea Ratesti  este o manastire ortodoxa cu viata de obste in care se nevoiesc in jur de 60 de maici .
Manastirea , a carei biserica este inchinata Sfintei Treimi si Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir se afla in judetul Buzau la o distanta de aproximativ 30 de kilometri nord-vest .
La aceasta se ajunge pe drumul national 10,trecandu-se raul Buzau , mai inainte de localitatea Satuc ,sau pe drumul judetean 203 , trecand prin Berca ,apoi pe drumul comunal 194 cale de doi kilometri .
Pe la sfarsitul secolului al XVI-lea , actuala asezare monahala de la Ratesti  , ctitorie a boierului Dragomir si a sotiei sale , era numai un smerit schit de calugari , avand o biserica mica de lemn , inchinata Sfintei Treimi .
Asezarea monahala va aparea mentionata ca "schit ", pana in anul 1868 .
Prima mentionare a schitului din Ratesti se pastreaza din 6 mai 1634,cand acesta este amintit intr-un act de danie al monahului Sofronie de la Gomesti .
Un alt document care aminteste de schitul Ratesti  dateaza din 21 ianuarie 1652 , in acesta mai multi barbati dau marturie despre faptul ca "mosia Ratesti apartine lui Dragomir Capitanu ".
Potrivit documentelor ,locasul monahal din Ratesti va ajunge parasit , fie din pricina unor greutati ale vremii,fie din pricina lipsei de monahi .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...