duminică, 6 aprilie 2014

Agapia Veche-o alta manastire din Bucovina

Situata la Nord de manastirea Agapia de Vale (Agapia cea Noua ), fiind un locas de cult adapostit intr-o poiana acoperita de paduri inalte si dese .
Acest locas de rugaciune reprezinta punctul de inceput al vestitului asezamant monastic , cunoscut astazi drept Manastirea Agapia .
Inceputurile vietii monahale  de pe aceste locuri au facut-o calugarii sihastri .
In a doua jumatate a secolului al XIV-lea , monahii iubitori de liniste si rugaciune ,sub conducerea cuviosului Agapie au ridicat un schit din lemn pe locul numit astazi "Livada parintilor ".
De la acest sihastru si-au primit numele manastirea ,muntii din jur ,paraul si mai apoi satul si comuna .
Locul din muntele acoperit de paduri , a fost destelenit prin munca grea a monahilor din schit care au sadit multi pomi fructiferi .
De aceea si locul se numeste pana azi "Livada parintilor ".
La sfarsitul secolului al XV-lea , pe locul in care a sihastrit Cuviosul Agapie , si ucenicii acestuia s-a construit o noua biserica de lemn si cateva chilii .
Actualul loc este cunoscut si sub denumirea de "Poiana lui Eufrosin ".
Cu timpul ,numarul sihastrilor de aici a crescut , biserica devenind neincapatoare .
Drept urmare ,pe la mijlocul secolului al XVI-lea ,domnitorul Moldovei ,Petru Rares si doamna Elena au contribuit la constructia unei noi biserici din piatra ,pe locul celei vechi ,pe care au inzestrat-o cu odoare si mosii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...