miercuri, 2 aprilie 2014

Voronet-o alta ctitorie ridicata de Stefan cel Mare

A fost ridicata din 26 mai pana in 14 septembrie 1488,de catre Stefan cel Mare ,avand hramul Sfantului Mucenic Gheorghe .
In 1547 ,i s-a adaugat pridvorul si i s-a facut pictura exterioara , sub privegherea mitropolitului Grigorie Rosca ,ce se odihneste in pridvor .
Inca de la inceput ,Manastirea a fost binecuvantata cu calugari cu aleasa viata duhovniceasca , in vremea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul ,fiind o adevarata larva a isihasmului romanesc .
Intrerupta in 1785 ,viata monahala este reluata in 1991 , manastirea devenind una de calugarite , lasata fiind de calugari ,sub staretia Stavroforei Irina Pantescu .
Tanara obste  se straduieste sa imbine armonios rugaciunea cu munca in gospodarie ,in camp , in atelierul de pictura si in indrumarea vizitatorilor .
Manastirea Voronet, este socotita "Capela Sixtina a Orientului ", pentru marea fresca de pe fatada de vest , numita "Judecata de apoi ".
De asemenea "albastrul de Voronet ",este considerat de specialisti ca unic in lume , si cunoscut ca rosul lui Rubens ,sau verdele lui Veronesse .
Pe fondul albastru este prezentat "Arborele lui Iesei ",iar pe coloane sunt pictati filosofii greco-latini .
Sunt cautati cu privirea Aristotel si Platon , iar pe absida laterala retine atentia "chipul ascetic al Sfantului Onufirie ".
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...