miercuri, 16 aprilie 2014

Cocos-o alta manastire din Dobrogea

Manastirea Cocos se afla la 6 kilometri distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri vest de orasul Tulcea.
Manastirea este condusa de o obste de calugari avand drept hramuri Pogorarea Sfantului Duh(biserica mare) si Sfantul Ierarh Nicolae (paraclisul).
Manastirea este asezata intr-un loc retras,la poalele unui deal invaluit in mireasma padurilor de tei.
Odata,demult,de pe acest deal s-a auzit intr-o noapte cantecul unui cocos salbatic insotit de o bataie de toaca.
Calugarii spun ca acel cantec se mai aude si astazi,uneori.
Prima atestare documentara a unui asezamant religios in acest loc este din anul 1679 , cand aflam despre existenta unui schit de sihastri,pradat de invaziile vremii.
Manastirea Cocos exista din anul 1833,ctitori fiind calugarii Visarion,Gherontie si Isaia din manastirea Neamt,care au trecut pe la Muntele Athos inainte de a se opri acolo.
Ei au venit pana la Isaccea unde s-au si asezat.
Acestia au cumparat o bucata de pamant si au construit o mica biserica din nuiele , fara turle si fara clopote respectand legile musulmane de atunci.
Aceasta biserica ,cu reparatii facute in timp,a dainuit pana in 1910 cand a fost demolata .
Pe locul fostului Altar a fost asezata o troita pentru aducere-aminte.
Pentru ca era nevoie de un locas mai mare si mai trainic,parintele Visarion,devenit arhimandrit si staret al manastirii,construieste in 1853,o noua biserica din piatra si caramida cu cheltuiala unui mocan ardelean instarit,care calugarindu-se ,a donat manastirii intregul sau avut.
Prima biserica a avut hramul "Sfanta Treime".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...