miercuri, 9 aprilie 2014

Durau-o alta manastire din Moldova

Situata in statiunea balneo-climaterica Durau , in estul muntilor Ceahlau  la o distanta de 5 kilometri , fata de cascada Duruitoarea , de la care , dupa traditie ,si-ar fi luat numele .
Prin asezarea ei atat de izolata si prin pozitia naturala pe care o ocupa in Moldova , manastirea Durau a fost multa vreme cea mai ravnita asezare isihasta de sub Ceahlau .
Biserica actuala s-a ridicat in locul unui vechi schit de maici , existent inca de la inceputul veacului al XVII-lea .
In anul 1802 , aceasta asezare monahala a fost transformata , la sugestia si cu ajutorul mitropolitului Veniamin Costachi , al Moldovei , in schit de calugari .
Un Pomelnic de la Durau ,mentioneaza la anul 1822 ca schitul de la poalele Ceahlaului , se afla sub ascultarea "manastirii cea de piatra din Vale ."
In 1830, egumenia schitului Hangu , este arendata protosinghelului Gavril , pe timp de 10 ani iar una dintre clauzele contractuale prevedea si construirea unei noi Biserici acolo .
Constructia bisericii actuale , cu hramul Buna Vestire , a inceput in anul 1830, pe cheltuiala unor negustori instariti din Targul Piatra ,si se incheie in 1835 , dupa cum putem citi pe inscriptia din pridvor :"Biserica Buna Vestire a Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu ,zidita in zilele preainaltatului Domn Mihail Grigorie Sturdza Voievod , cu bagoslovirea Preasfintitului Mitropolit Veniamin ,cu ajutorul domnilor ce i-au nastavit Duhul Sfant , prin osardia Cuviosiei Sale , parintele Ghervasie si a negutatorilor dumnealor frati Gheorghe si Ioan Prosie si Vasile Iliovici "-1835
In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea , si la inceputul veacului urmator s-au construit in jurul bisericii ,mai multe case calugaresti ,marea majoritate a acestora fiind demolate dupa 1970, cu prilejul construirii Statiunii Climaterice Durau .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...