marți, 8 aprilie 2014

Secu-o alta ctitorie a lui Petru Rares

Manastirea Secu, este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe  din judetul Neamt .
Situata intre localitatile nemtene Vanatori si Pipirig , manastirea a fost construita in 1602 , de catre marele vornic Nestor Ureche , tatal marelui cronicar Grigore Ureche ,pe locul unei mici sihastrii,numita atunci "Schitul lui Zosima ", asezamant intemeiat in anul 1564.
Manastirea Secu ,este o vatra  monahala ,de intensa traire duhovniceasca , a carei vechime se ridica la aproape cinci sute de ani .
In jurul anului 1500, pe domeniul feudal al cetatii Neamt, pe Valea paraului Secu , se aseaza un grup de sihastri ,care vor intemeia mai apoi ,in 1530 , sub conducerea ieroschimonahului Zosima , calugar de la Manastirea Neamt , schitul cu acelasi nume "Schitul lui Zosima ".
Domnitorul Petru Rares (1527-1546), a cladit biserica Schitului Zosima , pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii .
Schitul a fost ingradit cu zid de piatra , in anul 1550 de catre doamna Elena , sotia voievodului , si de fiii sai .
Din acest zid se mai pastreaza astazi ,o mica parte ,la intrarea in manastire ,in dreptul actualei biserici a cimitirului unde in urma cu cinci secole fusese poarta de intrare in schit si clopotnita acestuia .
Acelasi domnitor , anume Petru Rares , in prima lui domnie , a intarit stapanirea asupra pamanturilor ce apartineau mosiei cetatii Neamt , daruindu-le paraului de pe valea paraului Secu .
Episcopul Melchisedec Stefanescu , vorbind despre inceputurile Manastirii Secu , aminteste ca pana in anul 1910 ,pe zidurile clopotnitei din manastire ,in nisa unde se afla acum o fresca cu Sfantul Ioan Botezatorul , se gasea pisania originala ,de la biserica construita de voievodul Petru Rares ,pisanie care s-a deteriorat ,din cauza asprimii vremurilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...