duminică, 13 aprilie 2014

Cernica-o alta manastire din Romania

Manastirea Cernica este o manastire ortodoxa situata in apropiere de Bucuresti , in judetul Ilfov .
Asezat la o distanta de numai 12 kilometri spre rasarit de capitala ,complexul monahal se intinde pe doua dintre insulele lacului Cernica .
In obstea monahala cernicana au trait nenumarati barbati cu viata sfanta ,cei mai renumiti dintre acestia fiind sfintii pe care Dumnezeu s-a milostivit sa-i descopere poporului nostru :Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica ,Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica si Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici .
Ctitorie a marelui vornic Cernica Stirbei si a sotiei sale doamna Chiajna ,cinstita manastire Cernica este atestata documentar inca din anul 1608 printr-un hrisov domnesc al lui Radu Voda Serban ,fiul lui Mihnea Voda .
In acel an vornicul Cernica reface un schit ,il inzestreaza cu pamanturi , paduri si sate spre vesnica pomenire a numelui si a neamului sau .
Astfel,incepand cu anul 1608 ,schitul se va numi Cernica pana la acea data el fiind numit "Gradistea Florestilor ".
 Hrisovul amintit consemneaza urmatoarele :"Am cumparat satul Floresti , de pe Colentina , de la Nedelcu si Stroe ,feciorii lui Radu Captaru si am zidit o manastire la leatu 1608 ,cu hramul Sfantului Ierarh si facator de minuni Nicolae de la Mira Lichiei ,in capul mosiei mele cea de mai sus aratata ,intr-un ostrov de langa Florestii din mijloc ce se vecinesc cu Serban Voda ".
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...