joi, 17 aprilie 2014

Celic Dere-o alta manastire din Dobrogea

Manastirea Celic Dere situata in partea de nord a Dobrogei,este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra.
Numele manastirii este luat de la paraul Celic-Dere (nume turcesc ,in romana insemnand "paraiasul de otel",aici fiind gasite arme din trecutul indepartat)
Manastirea Celic Dere  este situata la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si 12 kilometri vest de localitatea Cataloi aflata pe soseaua Tulcea-Constanta,in comuna Frecatei.
Autobuzele din Tulcea-Cataloi-Telita au statie chiar in fata Manastirii Celic-Dere.
De la Manastirea Cocos se poate veni cu autobuzele de Niculitel-Tulcea, pana la intersectia Telita  si de aici la dreapta 7 kilometri (drum asfalt) pana la statia Celic-Dere (total 22 de kilometri).
Pe acelasi traseu cu 4 kilometri inainte de intersectia Telita,vedem in stanga soselei Manastirea Saon.
Din statia autobuzelor pentru manastirea Celic-Dere,pana la biserica acesteia se parcurge distanta de 0,5 kilometri.
La intrarea in incinta trecem pe langa cladirea din dreapta cu etaj,construita in 1919 la parterul careia din 1954 este paraclisul,iar in stanga intrarii cladirea staretiei si a catorva chilii.
In incinta mai sunt si alte cladiri pentru chilii una dintre acestea fiind in fata bisericii mari .
Alte cladiri sunt in afara incintei,in spatele cladirii cu paraclis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...