sâmbătă, 12 aprilie 2014

Sambata de Sus-o alta manastire importanta din Moldova

Situata pe Valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras ,este renumita ca loc de reculegere , mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii sau vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant .
Poporul roman ,care ,s-a nascut crestin , are prin aceasta manastire ca si prin celelalte foarte multe manastiri ortodoxe din Romania ,cea mai trainica punte de legatura a tuturor romanilor , de-o parte si de alta a Carpatilor .
Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din 1654  , cand satul si mosia intra sub stapanirea lui Preda Brancoveanu ,boier de loc din sudul Carpatilor ,care a construit o bisericuta din lemn pe valea raului .
Pe locul acesteia , in jurul anului 1696, primul ctitor ,domnitorul Constantin Brancoveanu domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714 a zidit in piatra o manastire .
La sfarsitul secolului al XVII-lea Transilvania abia scapase de incercarile principilor calvini de a o calviniza .
Atacurile au continuat insa asupra punctului principal de rezistenta ,credinta ortodoxa a romanilor  urmarindu-se de fapt deznationalizarea lor .
Pentru a intari si a salva Ortodoxia romana de noul pericol al catolicizarii , aparut prin trecerea Transilvaniei  sub stapanirea habsburgilor ,domnitorul Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de Sus o manastire ortodoxa ,pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...