marți, 15 aprilie 2014

Vladimiresti-o alta manastire importanta din Romania

Situata la 4 kilometri de comuna Tudor Vladimirescu intre Galati si Tecuci , Manastirea Vladimiresti este un loc de pelerinaj si hrana sufleteasca pentru cei ce-i cunosc istoricul sau il afla cand ajung acolo ca vizitatori.
Manastire de maici cu sobor numeros (aproape 200),in prezent se afla pe locul 3 in tara ca numar de personal.dupa manastirile Agapia si Varatec,dar pe primul loc intre manastirile cu vietuire de obste.
Biserica mare -construita pe locul primei aparitii Dumnezeiesti in forma de cruce conform traditiei ortodoxe , are hramul Adormirea Maicii Domnului.
La est de Biserica mare este situat Paraclisul (Biserica mica),iar la sud Micul Altar de vara.
Poarta de la intrarea pe domeniul manastirii este tipic maramureseana si a fost lucrata in 1992.
De aici porneste drumul spre livada,vie si iaz.
Intrarea in incinta se face pe o alee strajuita de tei , trecand pe sub clopotnita.
De o parte si de alta se afla staretia si caminul preotesc.
Muzeul detine 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX.
Aici se pastreaza crucea de lemn sau "crucea de porumb",cu care s-a insemnat locul Sfantului Altar la aratarea semnului Dumnezeiesc.
Se mai afla o icoana cu.Maica Domnului lasata Maicii Starete pe patul de moarte.
In staretia manastirii se mai pastreaza opt potire de argint gasite din cele 12 gasite in fata Sfintei Proscomidii,in biserica mare (ascunse de o persoana necunoscuta la inchiderea manastirii).
Tot aici se gasesc icoane de valoare.
La sud de biserica mare este mormantul parintelui arhimandrit Visarion Nicolau ,ctitorul paraclisului,iar la nord piatra de mormant a maicii starete Veronica,inca in viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...