joi, 10 aprilie 2014

Rohia-manastirea lui Iustin Parvu

Manastirea Rohia-Sfanta Ana, este situata atat in inima Maramuresului,cat si in inima credinciosilor romani din tara si de peste hotare.
Manastirea maramureseana din "Tara Lapusului", constituind unul dintre cele mai valoroase monumente bisericesti si de arta religioasa ale tarii, este asezata intr-un cadru pitoresc,pe coama unui deal,pe mijlocul unei paduri de fag si de stejar.
Manastirea Rohia constituie locul privilegiat al cautatorilor de liniste sufleteasca si al iubitorilor de frumos.
Prin reorganizarea Bisericii Ortodoxe Romane,manastirea Sfanta Ana -Rohia,se afla sub obladuirea canonica a Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.
Inceputurile manastirii Rohia,sunt legate de persoana preotului Nicolae Gherman ,paroh in satul de la poalele Dealului Viei-Rohia,deal pe care se gaseste asezata manastirea.
Preotul ctitor a zidit manastirea ,in memoria fiicei sale,copila Anuta ,pe care a pierdut-o in noiembrie 1922,la varsta de zece ani.
Aceasta fetita s-a facut un binevestitor al voii Domnului,caci,nopti de-a randul ii aparea in vis tatalui ei ,cerandu-i sa construiasca "o casa a Maicii Domnului",in Dealul Viei din hotarul Rohiei.
La inceput indureratul parinte tainuia visele,in inima sa pana cand intr-o zi ,o femeie credincioasa,Floarea lui Ilie a venit la el si i-a spus:-) "Parinte,de ce nu asculti glasul lui Dumnezeu,care-ti porunceste prin copila Anuta sa faci casa Maicii Domnului ?
Nedumerit,parintele o intreaba:-) "Ce casa sa fac Maicii Domnului ?"
"Manastire sa faci ,parinte!"
In acel moment,parintele Nicolae s-a dat seama ca este vorba de o hotarare divina si cuprins de o liniste sufleteasca s-a hotarat sa construiasca manastirea in amintirea  copilei sale si pentru mangaierea credinciosilor sai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...