sâmbătă, 5 aprilie 2014

Tismana-o alta manastire importanta din Targu Jiu

Situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu ,si la 5 kilometri Nord de comuna Tismana , acest asezamant monahal este printre cele mai vechi din Tara Romaneasca , avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul veacurilor .
Tismana inseamna "loc fortificat de ziduri ".
Insa numele poate fi luat si de la arborele "Tuia ", care impadurea pe vremuri aceste locuri .
Manastirea Tismana ,este "cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt "asa cum o numeste Grigore Alexandrescu ,"maret cuib al Basarabilor ", cum este numita de catre George Cosbuc ,"o lume de inchipuiri,de basme ", asa cum o numeste Alexandru Vlahuta , "fara seaman nici in aceasta tara , nici in alta prin frumusetea locului si a asezarii ,prin multimea apelor sale si intarirea naturala pe care o are ,ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare ",asa cum este numita de celebrul calator Paul de Alep , arhidiaconul si insotitorul Patriarhului Macarie in calatoria din 1657 .
In stanca din sudul Bisericii , se afla si pestera Sfantului Cuvios Nicodim (26 decembrie 1406), care a dus viata de schimnic .
Acesta a intemeiat manastirea ,in secolul al XIV-lea cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi  Radu I (1374-1385),al fiilor sai Dan I (1385-1386),si Mircea cel Batran (1386-1418),fiind ridicata pe locul unui schit de lemn .

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...