luni, 14 aprilie 2014

Lainici-o alta manastire din Oltenia

In minunatul defileu al Jiului,la 32 de kilometri de Targu Jiu si 25 de kilometri de Petrosani se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
In secolul al XIV-lea Sfantul Cuvios Nicodim de la Tismana a fost trimis in Tara Romaneasca pentru a sustine ortodoxia si pentru a da un suflu nou bisericii .
El s-a asezat intr-o pestera langa manastirea Lainici.
Tot Sfantul Nicodim a ctitorit manastirea Vodita de langa Turnu Severin si manastirea Tismana ,in preajma careia a sihastrit pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.
Manastirea Lainici a avut un trecut zbuciumat,credinciosii spunand cu piosenie ca locasul a fost crucificat de mai multe ori , trecand prin grele incercari .
Importanta asezamantului este sesizata si de imparateasa Maria Tereza,care ,prin generalul Bukow a distrus intre anii 1750-1765 (15 ani),sute de asezaminte ortodoxe in Transilvania.
Schitul,desi nu era in partea imperiului Austro-Ungar,aflat la cativa kilometri de granita a cazut victima marii prigoane  antiortodoxe a puterii de la Viena.
La ruinele Lainicilor a fost trimis schimnicul Atanasie,care aduna de pe vaile muntilor o obste de 30 de calugari.
Dupa moartea sa intre 1810 si 1817 o mana de boieri olteni refac schitul,de data asta din piatra cu ziduri groase de pana la 1 metru.
In cronicile vremii,printre ctitori apare un nume :Stanca Maldarescu,dar care lipseste in mod surprinzator de pe pisania asezamantului.
In locul ei este gravat Kalistrakta,evident numele de calugarie pe care l-a purtat vrednica boieroaica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...