joi, 3 aprilie 2014

Varatec-o alta manastire din Moldova

Manastirea Varatec , este una dintre cele mai vizitate ctitorii  ortodoxe din judetul Neamt .
Situata la numai 12 kilometri de Targu Neamt ,si la 40 de kilometri de Piatra Neamt , este amplasata intr-un cadru natural deosebit .
Se afla intr-o mica depresiune de la poalele muntilor , adapostita de culmea Dealul Mare , avand altitudinea de 460 de metri .
Manastirea Varatec ,nu a fost intemeiata de domni ,nici de mari sfetnici ai tarii .
Primele urme monahale pe acest loc sunt legate de numele maicii Olimpiada , o maica de la manastirea Durau ,tunsa in monahism, in Schitul Topolnita ,in apropierea actualului Varatec .
Pisania bisericii celei mari spune urmatoarele :"La anul 1808 s-au zidit aceasta biserica ce sa praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului , prin osteneala Sfin.Sale a pre.cuvi.Parintelui Iosif duhovnicul,si a staritii Olimpiadii , iar cei intai ctitori au fost maicile in acest locas .
Al doilea mari ctitori au fost Elenco Paladi , care au daruit 3 mosii , si maica Elisabeta Bals care au daruit mosiile Osica si Vladulenii,iar celelalte  mosii,vii,cu mai multe indatoriri in testamentul sau .
Intre anii 1781-1785,maica stareta Olimpiada ,cu numele din lume fiind Balasa Herescu, se va darui trup si suflet zidirii primei isihii de la Varatec .
Va adormi in Domnul in anul 1842 , la varsta de 85 de ani .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...