marți, 4 ianuarie 2022

Radu de la Afumați-un alt domnitor important în istorie

 Radu de la Afumați fiu al lui Radu al IV-lea cel Mare a fost Domn al Țării Românești de mai multe ori :decembrie 1522-aprilie 1523 ianuarie-iunie 1524 septembrie 1524-aprilie 1525 și august 1525-ianuarie 1529 .
A devenit în cursul domniei și ginere postum al lui Neagoe Basarab prin căsătoria cu Ruxandra fiica acestuia (21 ianuarie 1526 ) .
După asasinarea lui Radu Ruxandra a devenit soția unui alt voievod Radu Paisie .
A dus în general o politică antiotomană începându-și domnia cu o victorie asupra lui Mehmed-beg pașă de Nicopole și fiu al unei fete din familia Craioveștilor și al lui Ali Mihailoglu pașa de Semendria (Smederevo ) pretendent la tronul Țării Românești .
Între 1522 și 1525 pe teritoriul țării s-au purtat lupte crâncene cu turcii și cu Vladislav al III-lea (al 3-lea ) și Radu Bădica pretendenți la scaunul domnesc sprijiniți de Poartă .
Inscripția de pe mormântul lui Radu de la Afumați de la Curtea de Argeș amintește de 20 de bătălii .
La îndemnul Craioveștilor s-a supus un timp sultanului dar la sfârșitul domniei când a încercat să reia politica antiotomană boierii au urzit un complot și l-au ucis .
Se spune că a fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe și Drăgan în timp ce se afla în Biserica numită Cetățuia situată în nordul orașului Râmnicu Vâlcea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...