joi, 6 ianuarie 2022

Ștefan Tomșa-un domnitor rămas în istorie

Ștefan Tomșa a fost domn în Moldova între august 1563 și martie 1564 .
Boier cu funcția de hatman Tomșa a fost ales ca domn de boierii răsculați împotriva aventurierului Despot Vodă .
Refugiat în cetatea Sucevei Despot a rezistat la un asediu de trei luni după care a fost abandonat de mercenarii săi .
Cronicarul Grigore Ureche nota :"îmbrăcatu domnește au ieșit afară din cetate mai sus de Suceava unde era țara adunată și să închină Tomșii ."
Această atitudine teatrală nu l-a impresionat pe Ștefan Tomșa care după ce l-a mustrat pentru fărădelegile săvârșite l-a lovit cu buzduganul ucigându-l .
Nu cu mult timp înainte îl prinsese și-l trimisese la Constantinopol și pe hatmanul cazacilor Dimitrie Visnieviețchi care trăgându-se dintr-o soră a lui Petru Rareș intrase în Moldova tot pentru tron .
În vremea domniei Tomșa și-a luat numele de Ștefan .
Turcii nu au vrut să-l recunoască însă și l-au numit pe Alexandru Lăpușneanu ca domn pentru a doua oară .
Tomșa neputând să se mențină pe tron a fugit în Polonia unde regele Sigismund al II-lea (al 2-lea ) pentru a-i mulțumi pe turci a pus să i se taie capul în mai 1564 la Liov sub pretextul că Tomșa a făcut niște prădăciuni în Polonia la începutul domniei lui .
Este înmormântat în Biserica Ortodoxă din Liov .
În scurta sa domnie Ștefan Tomșa a bătut monedă dinari de tipul și cu reprezentările dinarilor maghiari contemporani în sistemul instaurat în prima domnie a lui Alexandru Lăpușneanu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...