marți, 12 aprilie 2022

Alexandru Movilă-un domnitor important în istorie

 Alexandru Movilă a fost domn al Moldovei în perioada 22 noiembrie 1615-2 august 1616 .
Alexandru Movilă a fost al doilea fiu al lui Ieremia Movilă și al doamnei Elisabeta Movilă .
Alexandru Movilă a fost ridicat pe tron​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​la 22 noiembrie 1615 cu ajutor polonez de mama sa Elisabeta care făcuse același lucru și pentru celălalt fiu Constantin Movilă.
Fostul domn al Moldovei Ștefan al 9-lea Tomșa fuge în Muntenia de unde se întoarce în primăvara lui 1616 cu ajutor al domnului Țării Românești Radu Mihnea .
Nu reușește să-și recâștige tronul dar arde orașul Iași .
După înfrângerea suferită la Drăcșani în seara de 3 august 1616 turcii îi prind pe Alexandru împreună cu mama sa Elisabeta și cu fratele său Bogdan și-i duc la Constantinopol .
Aici deși Elisabeta era o creștină foarte credincioasă este silită ca împreună cu fiii ei să treacă la mahomedanism ca să-și salveze atât viața cât și copiii .
Este dusă apoi în haremul Sultanului Mustafa Han I unde moare după anul 1620 .
Înainte de a pleca din țară și-a tăiat părul și la trimis pentru al pune pe mormântul soțului său Ieremia Movilă la Mănăstirea Sucevița refăcută de soțul său .
Acum e păstrat într-o sferă de argint cu forma unui măr .
Stricându-se relațiile dintre turci și polonezi turcii și tătarii hotărăsc să-l aducă domnitor în Moldova pe Radu Mihnea .
Alexandru Vodă moare infectat în urma operației de circumcizie la 2 august 1616 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...