duminică, 17 aprilie 2022

Tudor Vladimirescu-un domnitor important in istorie

Tudor Vladimirescu a fost o figura emblematica pentru istoria Tarii Romanesti de la inceputul secolului al 19-lea fiind conducatorul Revolutiei de la 1821 al pandurilor si domn al Tarii    Romanesti .
S-a nascut in satul Vladimir judetul Gorj intr-o familie de mosneni .
A invatat carte si limba greaca in casa boierului Ionita Glogoveanu din Craiova care a facut din inteligentul si destoinicul baiat administrator de mosie si care l-a folosit in afacerile de negot mai ales la exportul de vite .
In 1806 a fost numit vataf de plai la Closani adica administrator al unui district de munte functie pe care o va detine pana in 1820 .
In perioada 14 iunie-26 decembrie 1814 a efectuat o calatorie la Viena in perioada Congresului de Pace de la Viena pentru a lichida mostenirea sotiei lui Nicolae Glogoveanu decedata la Viena si pentru a-i aduce in tara fetita .
Tudor Vladimirescu si-a constituit o avere prin cumparare de pamant facand comert pe cont propriu .
S-a emancipat din slujba lui Glogoveanu intrand in randurile pandurilor -armata cu obligatii semipermanente -si participa la razboiul ruso-turc din 1806-1812 recompensat de oficialitatile ruse cu Ordinul Sfantului Vladimir clasa a 3-a .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...