joi, 4 ianuarie 2018

Golia-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Golia este un lãcaș de cult important în orașul Iași numit dupã marele logofãt Ioan Golia primul ctitor.
Se aflã în Târgul Cucu.
Hramul mãnãstirii este "Înãlțarea Domnului".
Mãnãstirea reprezintã un important centru cultural adãpostind Centrul cultural Misionar Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei precum și o atracție turisticã din Iași.
Așezãmântul ecleziastic de la Golia se prezintã ca o fortãreațã tipic medievalã.
Despre vechea Bisericã de care este legat numele familiei Golia nu se știu prea multe date cu privire la arhitecturã cert fiind faptul cã a fost ridicatã în secolul al XVI-lea (16-lea).
Actuala Bisericã a lui Vasile Lupu refãcutã între anii 1650-1653 și terminatã în 1660 de  fiul sãu Ștefãnițã se deosebește în totalitate de specificul bisericilor ortodoxe moldovenești atât ca formã de construcție cât și ca arhitecturã.
Biserica actualã reprezintã o îmbinare de stiluri îndeosebi baroc și bizantin construcție realizatã într-un moment de realizare a Renașterii târzii în Principatele Române.
Planul exterior este rectangular cu ziduri înalte care se sprijinã pe epifaștri de facturã corinticã de peste 12 metri înãlțime ancorați într-o cornișã.
Cornișa este depãșitã de o compoziție unicã acoperișul fiind strãjuit de șapte turle unicat ca model dar diferențiate între ele ceea ce atestã supoziția cã au fost realizate treptat în etape diferite influențate și de restaurãri.
Înãlțimea totalã a Bisericii este de circa 30 de metri lungimea 30 de metri și lãțimea de 13 metri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...