luni, 1 ianuarie 2018

Japca-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Japca este o mãnãstire de cãlugãrițe din Republica Moldova .
Lãcașul este situat în raionul Florești la 40 de kilometri est de centrul raional - Florești la 45 de kilometri sud de Soroca și 4 kilometri mai în jos de Camenca.
În perioada regimului sovietic a fost unica mãnãstire din Republica Socialistã Sovieticã Moldova.
Nu se știe cu certitudine când a fost întemeiatã mãnãstirea Japca.
Aflatã la circa 45 de kilometri la sud de Soroca pe o stâncã de piatrã din apropierea Nistrului ea a avut de la început un stabiliment rupestru .
În anul 1693 are un donator de moșie Ioan Turbã consemnat într-o judecatã din secolul al XVIII-lea .
Tradiția mãnãstireascã și unele izvoare îl considerã drept prim întemeietor al mãnãstirii rupestre pe cãlugãrul Jezechil care a venit de la schitul Deleni din dreapta Prutului pe la sfârșitul secolului al XVII-lea.
Ulterior (pe la 1770) egumenul Feodosie a construit o bisericã de lemn la poalele stâncii.
În felul acesta mãnãstirea își lãrgește amplasamentul alãturi de cel rupestru dezvoltând   un complex întins de chilii și anexe și prin 1812 are deja douã biserici de lemn (inclusiv o clopotnițã de lemn) deasupra turnului de intrare în incintã .
În anii imediat urmãtori schitul Japca datoritã situației sale prospere va obține de la Mitropolitul Gavriil Bãnulescu-Bodoni statut de mãnãstire iar în secolul XIX (19) Bisericile de lemn împreunã cu clopotnița au fost reconstruite din piatrã.
Amplasamentul inițial rupestru al mãnãstirii a suferit și el o restaurare în anul 1852.
Mãnãstirea Japca continuã sã existe și astãzi pe stabilimentul inițial fiindu-i doar îmbunãtãțite construcțiile care s-au reconstruit ori s-au reînnoit din piatrã.
Ea a avut de suferit sub regimul sovietic însã cu toate încercãrile n-a putut fi închisã ca și celelalte mãnãstiri.
Atacurile activiștilor de partid au suferit eșec datoritã stoicismului pânã la sacrificiu al cãlugãrițelor de aici fiindu-i totuși devastate unele edificii inclusiv complexul cu Biserica și cele douã chilii rupestre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...