duminică, 18 decembrie 2022

Augustin Bunea-un istoric important al tarii noastre

Augustin Bunea a fost un istoric si teolog roman unit (greco-catolic) canonic mitropolitan la Blaj membru titular al Academiei Romane .
Tatal sau Arsenie Bunea preot greco-catolic era originar din Marginimea Sibiului iar mama sa Veronica era nepoata a colonelului-baron David Urs de Margina care se remarcase in luptele de la Lisa in Italia .
Primii ani de scoala i-a urmat la scoala confesionala unita din satul natal apoi la scoala granicereasca incheind scoala granicereasca in anul 1870 .
A fost cofondator al ziarului bisericesc Unirea aparut la Blaj alaturi avandu-i pe Vasile Hossu Alexandru Grama Victor Smighelschi si Izidor Marcu .
In 1901 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane iar in 1909 a fost numit membru titular .
A fost membru al sectiei istorice a Astrei de la Sibiu .
Augustin Bunea a decedat la Blaj comitatul Alba de jos azi judetul Alba la 30 noiembrie la putin timp dupa alegerea sa ca membru titular al Academiei Romane fara sa mai aiba posibilitatea de a-si rosti Discursul de Receptie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...