vineri, 24 decembrie 2021

Mircea al III-lea-un domnitor important în istorie

 Mircea al III-lea confundat câteodată cu fratele lui mai mic Miloș a fost domn al Țării Românești între octombrie 1509 -ianuarie 1510 .
Era fiul lui Mihnea I cel Rău .
Domnia sa a fost considerată incertă sau că a fost doar asociat la domnie de tatăl său dar documentele emise de el în cele câteva luni pe tron spun altfel-Mircea le-a semnat cu numele lui în maniera obișnuită pentru voievozii vremurilor acelea .
Mihnea cel Rău i-a cedat tronul fiului său în contextul numirii la Istanbul ca domn al lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț ) probabil cu intenția de a crește sprijinul  intern pentru familia domnitoare dată fiind impopularitatea lui Mihnea la acel moment .
Tatăl a rămas însă în țară  probabil într-o poziție privilegiată de sfătuitor apropiat al fiului până în ianuarie 1510 când a plecat în Transilvania pentru a obține sprijin acolo împotriva noului pretendent sprijinit de Mehmet Mihailoglu-Bey puternicul Pașă de Nicopole (și înrudit cu Craioveștii pe linie maternă ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...