sâmbătă, 4 decembrie 2021

Revolutia de la 1848-un alt eveniment important in istoria tarii noastre

Revolutia Romana de la 1848 a fost parte a revolutiei europene din acelasi an si expresie a procesului de afirmare a natiunii romane si a constiintei nationale .
Un factor deosebit de important l-a constituit Revolutia Franceza din februarie 1848 care a avut repercusiuni asupra intregii Europe .
Deoarece Franta era un stat national unitar revolutia de aici a avut un predominant caracter social pe cand in celelalte tari a luat diferite forme dupa necesitatile locale .
Astfel ca principiul libertatilor cetatenesti cerute de revolutionarii francezi a evoluat si s-a transformat in libertati nationale pentru popoarele supuse iar peste revendicarile sociale s-a suprapus ideea de unitate nationala .
Revolutia Romana de la 1848 s-a desfasurat in conditiile in care parti din teritoriul national se aflau in stapanirea imperiilor vecine (Transilvania Bucovina Basarabia ) in timp ce Moldova si Tara Romaneasca erau constranse sa accepte protectoratul Rusiei tariste si suzeranitatea Imperiului Otoman .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...