vineri, 3 decembrie 2021

Revoluția de la 1821-un alt eveniment important pentru istorie

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României .
Revoluția a avut cauze naționale economice și sociale și deși a fost în cele din urmă înfrântă a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote .
Revoluția română de la 1821 s-a integrat în mișcările generale sociale și naționale care au zdruncinat de la vest la est dar și dincolo de Oceanul Atlantic în America Latină la granița dintre secolele al XVIII-LEA (18-lea) și al XIX-lea (19-lea ) .
În toate aceste mișcări revoluționare se disting o serie de țeluri comune -libertate independență și unitate națională -stimulate și promovate în toată lumea de Revoluția Americană de la 1783 și de Revoluția Franceză de la 1789 dar prezente și în Supplex Libellus Valachorum .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...