vineri, 2 ianuarie 2015

Camaraseasca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Camaraseasca este o veche manastire ortodoxa din Romania.
Ansamblul monahal a carui biserica este inchinata Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se afla asezat aproape de localitatea Targu Carbunesti in judetul Gorj .
Construita in jurul anului 1780 si reinfiintata in anul 1994 ctitoria boierilor gorjeni Camarasescu asezata pe malul drept al raului Gilort la nord-est   de orasul Targu-Carbunesti a servit intotdeauna drept cetate de aparare contra cotropitorilor si ca loc de refugiu al boierilor atunci cand regiunea era atacata de turci si haiduci .
Manastirea inchinata Sfantului Ioan Botezatorul numita indeobste Camaraseasca este asezata pe malul drept al raului Gilort la o distanta de numai un kilometru si jumatate nord-est de orasul Targu-Carbunesti .
Desi manastirea nu atrage atentia prin constructii impunatoare iar absenta zidurilor care o inconjurau manastirea pana odinioara lasa impresia unei simple biserici aceasta este un adevarat loc de taina si de rugaciune.
Biserica cea mare a manastirii a fost ridicata in anul 1780 de catre polcovnicul Mihail Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti .
Pisania cea veche a bisericii asezata deasupra usii de intrare din pridvorul bisericii marturiseste urmatoarele :"Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoare Treimi ziditu-s-a din temelie cu toata cheltuiala si osardia dumnealui aceasta Sfanta si Dumnezeiasca biserica unde se praznuieste hramul Sfantului Ioan Botezatorul si al Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir .
Fiul ctitorului anume Mihalache Coltescu impreuna cu sotia lui Luxa maica Catrina Coltescu si cumnata dumnealui Roxandra in zilele inaltului imparat Nicolaie Polcovnici leat 1831 zugravit-au pe polcovnicul Mihail Coltescu si pe sotia dumnealui".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...