joi, 1 ianuarie 2015

Manastirea Dintr-un Lemn-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Dintr-un Lemn este situata la aproximativ 25 de kilometri sud de municipiul Ramnicu Valcea si la 12 kilometri nord de Babeni pe Valea Otasaului in comuna Francesti.
Cea mai veche marturie despre manastire a fost consemnata in scris de diaconul Paul de Alep care l-a insotit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romanesti intre anii 1653-1658.
El sustine ca un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular.
In acel moment el ar fi auzit o voce ce l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac.
Potrivit unei traditii locale ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea prin edificarea in acel loc a materialului unui singur stejar .
Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului icoana ce se pastreaza si astazi in biserica de lemn a manastirii.
In baza acestei traditii asezarea monahala de acolo poarta numele "Dintr-un Lemn".
Mitropolitul Ungrovlahiei Neofit Cretanul cercetand manastirea la 29 iulie 1745 scria :"Un cioban cu numele Radu in timpul lui Alexandru Voda (1568-1577) a visat icoana Maicii Domnului despre care aminteste Paul de Alep si taind stejarul in care a fost gasita icoana  a facut din lemnul lui o bisericuta numita din aceasta pricina Dintr-un Lemn".
Cam acelasi lucru afirma in 1842 si poetul Grigore Alexandrescu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...