luni, 5 ianuarie 2015

Visina-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Visina aflata la iesirea din Defileul Jiului pe soseaua ce leaga orasul Targu Jiu de Petrosani la 14 kilometri de Targu Jiu -este o manastire cu obste de calugari purtand hramul "Sfanta Treime".
Ruinele manastirii Visina situate pe malul drept al Jiului la iesirea din defileu precum s-a amintit sunt o marturie a inceputului monahismului acolo.
Din documentele vremii nu avem foarte multe date privind manastirea insa dintre cele pe care le avem sunt unele care vorbesc despre inceputurile manastirii.
Astfel documentul lui Neagoe Basarab din 14 decembrie 1514 pomeneste pe primul egumen cunoscut al manastirii -egumenul Grigorie.
Actul din 1514 pomeneste de prezenta unor hotare ale stapanirii "manastirii din vechime  inca din zilele lui Mircea Voievod".
Avem astfel certitudinea ca asezamantul de la Visina are o vechime cel putin din aceasta epoca de sfarsit a secolului al XIV-lea si inceputul celui de-al XV-lea.
Ruinele bisericii initiale inaltata in piatra de catre Mircea Voda cel Batran (1386-1418) in numele Sfintei Treimi atesta vechimea monahismului din acel loc.
La data de 22 aprilie 1519 domnitorul Neagoe Voda printr-un hrisov din Pitesti confirma acestei manastiri de la Visina stapanire peste jumatate din mosia Baiului  Porcenii de la gura Jiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...