duminică, 4 ianuarie 2015

Polovragi-o alta manastire importanta a tarii noastre

Este situata la nord-est de Targu-Jiu pe soseaua Targu-Jiu-Ramnicu Valcea intr-un cadru pitoresc la poalele muntelui Piatra Polovragilor .
Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva de lemn frumos sculptata   pe care scrie :"Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului ".
In partea dreapta a portii este o frumoasa troita de lemn sculptat pe postament de beton inchinata eroilor si martirilor Romaniei .
Recentele cercetari istorice stabilesc vechimea manastirii Polovragi in jurul anului 1505 ctitori fiind Radu Comisul si Patru Spatarul fii marelui boier Danciu Zamona mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de Voievodul Basarab cel Tanar .
In 1629 in timpul domnitorului Alexandru Ilies manastirea intra in posesia jupanului Paraian Milescu ban al Craiovei .
Timp de un secol si jumatate documentele nu mai pomenesc nimic despre aceasta manastire .
In 1643 Danciu Paraianu construieste biserica actuala cu ajutorul domnitorului Matei Basarab .
Hrisovul emis la 6 iulie 1648 constituie prima atestare documentara a bisericii.
Inchinata Sfantului Mormant de cel de-al doilea ctitor al sau manastirea este rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului in 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez.
In timpul domnitorului Constantin Brancoveanu s-a restaurat biserica careia i-a inaltat turla si i-a adaugat pridvor in stil Brancovenesc s-a zugravit interiorul a refacut chiliile clopotnita precum si zidurile din cetate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...