marți, 6 ianuarie 2015

Crisan-Vaca-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Crisan cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Vaca este o manastire situata in satul Crisan al comunei Ribita judetul Hunedoara.
Manastirea cu obste de calugari intemeiata in secolul al XVI-lea este situata la o distanta de aproximativ 7 kilometri nord de Brad si la 46 kilometri sud de Deva.
Ansamblul monahal este situat pe deal cu diferenta de nivel si de aceea a fost necesar pentru constructia cladirilor sa se sparga si sa se niveleze malul dealului.
Manastirea este o marturie a ortodoxiei romanesti pe atat de zbuciumatul pamant al Transilvaniei Ortodoxe.
Biserica manastirii poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului".
Prima atestare a satului Ribita dateaza la 1369 prin documentul care ii confirma lui Neasca Teodor stapanirea asupra satelor Ribita Mesteacanul de Sus si de Jos si Tertfala (Tebea).
Neasca Teodor este tatal cneazului Vladislav ctitorul bisericii de la Ribita.
Neasca Teodor in anul 1404 este sanctionat de catre regele Sigismund de la Luxemburg   cu pierderea mosiilor pentru "nota infidelitas".
In acelasi an fiii lui :Matia,Vladislav si Miclaus reprimesc mosiile si drept multumire incep constructia bisericii de la Ribita.
Comuna Ribita este situata in partea nordica a judetului Hunedoara in Depresiunea Bradului din frumoasa Tara a Zarandului pe prelungirile culmilor care coboara ca niste spinari Muntii Bihorului si Muntele Gaina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...