sâmbătă, 2 ianuarie 2016

Balaciu-o alta manastire importanta a tarii noastre

Printre manastirile care impodobesc pamantul romanesc Manastirea Balaciu este considerata unul dintre cele mai importante ansambluri manastiresti definitoriu pentru Eparhia Sloboziei si Calarasilor.
Este asezata pe malul stang intre satele Balaciu si Crasani intr-un loc plin de farmec si singuratate a carui liniste o tulbura doar cantecul pasarilor din campie .
Biserica a fost construita din caramida intre anii 1822-1825 de catre Neacsu Pitisteanu -al carui portret s-a pastrat mult timp in pictura interioara -in timpul domniei lui Grigorie Ghica Voda .
Ceea ce s-a intamplat cu acest lacas de cultura denumit parca ironic "monument istoric " aduce amaraciune oricarui om de buna-credinta .
Din anul 1825 si pana la Primul Razboi Mondial Biserica a servit credinciosilor din satul Pitisteanu .
Ulterior din cauza inundatiilor provocate de apele raului Ialomita satul a fost dislocat iar Biserica ramasa in camp era amenintata sa se darame .
Prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 29 mai 1929 Biserica a fost transformata in manastire de calugari .
O perioada a cunoscut o puternica dezvoltare urmand ca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial functionalitatea acestui asezamant sa se reduca treptat astfel ca in 1961 in Vinerea Patimilor regimul comunist inchide aceasta manastire cladirile anexe au fost demolate iar vietuitorii transferati la Manastirea Caldarusani .
In pofida celor petrecute Biserica Manastirii Balaciu a continuat sa stea neclintita in Campia Baraganului depunand marturie ca reprezinta Legea stramoseasca -credinta ortodoxa-incurajand astfel pe cei ce cred cu tarie in Dumnezeu .
Asadar in vara anului 1990 cei care cu adevarat au simtit crestineste s-au implicat in inceperea lucrarilor de restaurare iar din 1997 lacasul de cult a capatat maretia de odinioara si poate oferi desfasurarea vietii religioase in mod normal .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...