vineri, 1 ianuarie 2016

Vasiova-o alta manastire importanta a tarii noastre

Pe soseaua Timisoara-Resita la intrarea in Bocsa Vasiova se desprinde drumul care duce spre Ocna de Fier.
La mai bine de 1 kilometru se afla Manastirea Sfantul Ilie de la Izvor.
Numele vine de la un izvor de apa curata si rece care astampara nu numai setea trupeasca ci si cea sufleteasca.
Lucrul acesta este adeverit de numeroase binefaceri de care s-au bucurat cei care "cu   frica de Dumnezeu cu credinta si dragoste" au baut apa din acest izvor.
Asa a aparut gandul in constiinta unor oameni de bine de a ridica o manastire pe aceste meleaguri in care sa se pastreze randuielile vietii monahale venind in acelasi timp si in sprijinul credinciosilor care duminica de duminica umplu Biserica manastirii pentru a asculta Sfanta Liturghie si a se bucura de dumnezeiestile daruri ale Sfintelor Slujbe.
Din generatie in generatie s-a transmis o relatare care sustine ca minerul Alexe Perian si-a redobandit vederea dupa ce s-a spalat pe ochi cu apa din izvorul pomenit.
Drept recunostinta in anul 1850 imprejmuieste izvorul cu zid de piatra.
Urmasii sai au ridicat o capela care pe parcursul anilor a devenit locul cel mai cautat de credinciosi si suferinzi din toate nationalitatile ce veneau ca pelerini de la mari departari in ziua praznicului Sfantului Ilie.
Istoria acestui schit incepe cu credinciosul Nicolae Dragila din Resita Romana.
Om cu stare materiala doneaza in 1897 o parte din averea sa manastirii Calugara (de langa Ciclova Montana) pentru a se infiinta un institut pentru educarea fetelor iar alta parte pentru ridicarea unei manastiri pe valea Gladinova.
Initiativa este sprijinita de credinciosi.
Dar in 1902 trece la cele vesnice.
Dorinta lui este implinita cu multa daruire de ieromonahul Macarie Cusca originar din localitatea Calnic (Resita) nascut la data de 14 septembrie 1866.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...