joi, 7 ianuarie 2016

Toplita-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Toplita din orasul omonim judetul Harghita poarta hramul "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul" si este o manastire ortodoxa cu obste de calugari.
Paraclisul manastirii poarta hramul "Izvorul Tamaduirii" -se praznuieste in prima zi de vineri dupa Sfintele Pasti.
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita continua Sfanta Traditie a spiritualitatii romanesti care s-a manifestat permanent pe aceste plaiuri stramosesti.
Asezata intr-o gradina a carei frumusete naturala a fost desavarsita de-a lungul anilor de  harnicii ei vietuitori a cunoscut de la inceputurile ei si pana azi o permanenta si ampla dezvoltare.
Gandul intemeierii acestei manastiri l-a avut in anul 1911 fericitul intru adormire    Patriarhul Miron Cristea fiu al acestei asezari.
Fiind Episcop de Caransebes dupa ce obtine aprobarile autoritatilor Bisericesti si de stat a inceput pregatirea intemeierii asezamantului care va fi ridicat intru pomenirea parintilor   sai George si Domnita tarani vrednici din Toplita.
Inca din anul 1910 Bisericuta de lemn din satul apropiat Stanceni care-si construise Biserica noua in gradina parinteasca de langa soseaua nationala Toplita-Reghin (DN 15).
Incepand cu anul 1923 s-au ridicat in jurul ei cladiri de lemn corespunzatoare viitorului asezamant .
A fost amenajat terenul s-au construit aleile cladirea pentru chilii staretie clopotnita cladirile gospodaresti s-au plantat arbori si arbusti si s-a imprejmuit incinta.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...