luni, 2 ianuarie 2017

Lipnița-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Lipnița este o mãnãstire ortodoxã nouã aflatã în localitatea Lipnița județul Constanța la micã distanțã de Mãnãstirea Dervent.
La aceastã mãnãstire se ajunge pe drumul național 3 care leagã între ele localitãțile Constanța și Ostrov ;așezãmântul monahal din Lipnița se aflã la 102 kilometri distanțã de Constanța și la 22 de kilometri distanțã de Ostrov.
Biserica cea mare a mãnãstirii este închinatã Sfântului Ioan Botezãtorul iar paraclisul acesteia este închinat Sfântului Mucenic Dasie.
Obștea monahalã îndrumatã duhovnicește de monahia Onufria Matei numãrã astãzi abia câteva viețuitoare.
Mãnãstirea Lipnița se aflã între Mãnãstirea Peștera Sfântului Andrei și Mãnãstirea Dervent fiind mai aproape de cea din urmã.
Așezãmântul monahal din Lipnița a fost întemeiat în luna noiembrie a anului 2004 fiind așezat sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezãtorul primul dascãl al Sfântului Apostol Andrei .
La rândul sãu Sfântul Dasie un martir dobrogean din secolele III-IV este și el ocrotitorul mãnãstirii Sfintele lui Moaște fiind pãstrate cu evlavie în paraclisul amenajat sub Biserica cea mare .
Inițial pe locul actualei mãnãstiri s-a aflat numai un grajd pãrãsit.
Aceastã clãdire aflatã pânã atunci în proprietatea lui Danciu Stelian a fost donatã pentru nevoile micuței obști monahale.
Astfel în cele câteva camere amenajate s-au pus bazele actualei mãnãstiri în același loc funcționând paraclisul chiliile și bucãtãria.
În toamna anului 2005 s-a pus temelia actualei case monahale pe un teren donat mãnãstirii de Primãria localitãții Lipnița.
Aceastã clãdire deși modestã este de ajuns de încãpãtoare pentru a cuprinde o bucãtãrie o trapezã Stãreția cancelaria și câteva chilii.
În data de 29 august 2006 s-a pus piatra de temelie a noului paraclis închinat Sfântului Mucenic Dasie Sfânt prãznuit de Biserica Ortodoxã în data de 20 noiembrie.
Cu ocazia acestei slujbe s-au sfințit și cele douã clopote ale acesteia donate de familia Marian și Elena Simuloiu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...