duminică, 1 ianuarie 2017

Paltin -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Paltin este o manastire ortodoxa cu obste de maici aflata la foarte mica distanta de Manastirea Petru Voda .
Fiind inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon manastirea adaposteste o obste de peste o suta de maici .
Aceasta este de fapt asezamantul social-filantropic al Manastirii Petru Voda .
Inceputurile acestei manastiri-asezamant se regasesc undeva in jurul anului 2000 cand Parintele Iustin Parvu duhovnicul de la Manastirea Petru Voda isi arata dorinta de a infiinta un asezamant social-filantropic pentru romanii nevoiasi :copii fara familie  bolnavi si batrani .
Initial nu s-a urmarit ridicarea unui asezamant de mare amploare Parintele Iustin Parvu dorind numai a amenaja un loc simplu unde cei nevoiasi sa fie mangaiati intru neputintele lor :oameni sarmani oameni bolnavi si copii neajutorati pentru care societatea nu a gasit loc timp sau resurse .
Manastirea Paltin inchinata Adormirii Maicii Domnului se afla in centrul Asezamantului filantropic Petru Voda .
Langa Bisericuta de lemn se afla un spital dotat cu toate cele necesare (laboratoare si cabinete medicale ) si un azil de batrani .
Tot in incinta centrului monahal de la Paltin se afla astazi si o scoala pentru copii unde cateva zeci de copii invata si locuiesc .
Pentru inceput in anul 1999 Parintele Iustin Parvu a amenajat un loc unde sa poata vietui cateva maici batrane bolnave si neputincioase putin mai sus de Manastirea Petru Voda .
In timp aici s-au retras si unele maici cu pregatire medicala corespunzatoare :maici cu studii superioare in medicina in asistenta sociala si in pedagogie .
Pe langa un corp smerit de chilii locul s-a imbogatit si cu un Paraclis inchinat Sfantului Mucenic Pantelimon pentru savarsirea Sfintelor Slujbe .
In anul 2003 se va pune temelia pentru o Biserica mai mare care va fi construita din lemn pe o fundatie de piatra .
Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost lucrata de cativa mesteri veniti din Maramures .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...