miercuri, 4 ianuarie 2017

Mera-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Mera este o mânãstire ortodoxã aflatã pe malul stâng al vãii Milcovului în apropiere de satul Podul Mãnãstirii în comuna Mera pe drumul județean Odobești-Andreiașu în județul Vrancea.
Mãnãstirea Mera aflatã la numai 12 kilometri de orașul Odobești și la aproape 25 de kilometri de municipiul Focșani este clasatã ca monument istoric și arhitectural ea fiind consideratã drept cel mai valoros monument din județul Vrancea.
Complexul arhitectural din Mera dateazã încã din secolul al XVII-lea el aparținând inițial familiei boierului Motoc.
Abia între anii 1706-1707 fiul cel mai mare al lui Constantin Cantemir anume Antioh va ctitori un nou locaș monahal pe locul celui vechi.
Aceastã mãnãstire este singura ctitorie bisericeascã a familiei Cantemir.
Mãnãstirea lui Motoc se aflã pe locul cimitirului monahal.
Mãnãstirea cea veche de la Mera fusese ziditã ceva mai la est de cea actualã de cãtre boierul Moțoc din Odobești și de Episcopul Ioan al Romanului soția lui Moțoc închinând-o mai apoi domnitorului Constantin Cantemir.
Puțin mai înainte de anul 1686 familia boierului Moțoc renunțã la reședința de la Mera unde cu mijloace modeste fațã de cele anterioare ctitorise o Bisericã de lemn.
Deoarece efortul de întreținere a mãnãstirii era prea mare în anul 1686 o închinã domnitorului Constantin Cantemir.
Din vechiul ansamblu monahal s-a mai pãstrat doar un singur turn.
Constantin Cantemir tatãl lui Antioh (ctitorul de la Mera) fusese înmormântat în Biserica  Trei Ierarhi din Iași.
Datoritã acestui lucru fiul a dorit mutarea osemintelor acestuia în singura ctitorie a   familiei Cantemir anume în Mãnãstirea Mera.
Astfel edificiul monastic de la Mera se dorea a fi o necropolã domneascã pentru familia Cantemir dupã modelul voievozilor moldoveni.
La începutul anului 1717 ansamblul monahal de la Mera a fost transformat în punct de rezistențã pentru armata habsburgicã de aici pornind atacuri sistematice în tot sudul Moldovei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...