sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Techirghiol-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Techirghiol din statiunea balneara Techirghiol isi are inceputul in anul 1928 cand Patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere .
Aici Patriarhul a infiintat un Sanatoriu Preotesc deservit de cateva monahii pentru clerul din intreaga tara .
Intre anii 1965-1967 Patriarhul Iustinian va extinde ceea ce a inceput Miron iar intre anii 1975-1977 vor avea loc noi extinderi .
Astfel complexul va capata forma pe care o detine si astazi cea traditional-monahala -careu inchis .
In data de 15 august 1951 Patriarhul Iustinian va savarsi Slujba de Sfintire a noii Bisericute de lemn (din secolul al XVII-lea ) adusa aici din Transilvania .
Hramul initial al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va fi schimbat cu cel al Adormirii Maicii Domnului .
Bisericuta are o istorie vie inceputa in satul Maioresti din judetul Mures iar mai apoi trecand pe la Castelul Pelisor de la Sinaia datorita Regelui Carol al II-lea ca in cele din urma sa ajunga prin grija Patriarhului Iustinian la Techirghiol .
Planul Bisericii este unul dreptunghiular cu partea de vest poligonala cu trei laturi si absida Altarului decrosata poligonala cu cinci laturi .
Odata cu ajungerea ei aici restauratorii adauga un pridvor sculptat si un turn de clopote cu foisor .
Peretii Bisericii sunt alcatuiti din barne de stejar de grosime variabile intre 25-30 cm suprapuse orizontal si imbinate intr-o tehnica specifica lacasurilor de lemn din Transilvania numita "coada de randunica" iar in unele locuri prin cuie de lemn .
Intregul ansamblu este imprejmuit de un brau median cu aspect de funie impletita simbol al comuniunii sau o modalitate de delimitare simbolica a spatiului sacru .
La ancadramentul usii gasim motive populare romanesti geometrice si florale .
Pridvorul adaugat ulterior pe langa ornamente populare de felul celor amintite prezinta un profil de maica si unul de calugar despartite de o cruce sculptate in coltul din partea de vest .
Pictura s-a realizat in mai multe etape de diversi zugravi din zona .
Cercetatorii in domeniu presupun ca au fost pictate de Andrei de la Sunfalau un zugrav renumit in zona de unde provine Biserica .
Icoanele imparatesti sunt datate in jurul anului 1730 .
Pe scenele pictate pe pereti nu s-a pastrat nici o inscriptie originala .
Ca elemente distinctive pentru Bisericile de lemn din Transilvania si aici se intalneste pictat tricolorul ca semn de unitate nationala .
Pe de alta parte prigonitorii Mantuitorului sunt infatisati in chipul husarilor modalitate de exprimare in viziunea populara a adversitatii fata de dusmanii poporului sentimente care isi puteau gasi libera expresie in astfel de lacase Sfinte de rezistenta ortodoxa in fata prozelitismului protestant si catolic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...