luni, 2 aprilie 2018

Crasna-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Crasna este o mãnãstire ortodoxã din România situatã în satul Schiulești județul Prahova la 50 de kilometri Nord de Ploiești pe șoseaua Ploiești-Brașov prin Vãlenii de Munte-Cheia pe raza comunei Izvoarele fiind construitã în pãdure lângã râul Crasna la poalele munților Ursoaia .
Încã de la începutul secolului al XV-lea (15-lea) pe Valea Prahovei și a Teleajenului s-au constituit mici comunitãți monahale .
Mãnãstirea Crasna a fost întemeiatã probabil de câțiva sihaștri de la Vãleni la începutul secolului al XVIII-lea (18-lea) .
Prima atestare documentarã un act de donație în care se aratã cã aici era un schit de cãlugãri având o Bisericã de lemn dateazã din anul 1745.
Zidirea actualei Biserici a început în anul 1824 ctitoritã de postelnicul Constantin Potlogea ca Bisericã de mir pentru satul Bãjenari unde se refugiaserã locuitorii din împrejurimi dupã 1821 din cauza nãvãlirii turcilor .
La 6 mai 1828 când s-a fãcut sfințirea Bisericii Episcopul Chesarie al Buzãului a sugerat reînființarea obștei monahale .
Primul Stareț a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea cãlugãrit cu numele de Chelasie .
Constantin era fiul preotului Radu Potlogea care îi lãsase o frumoasã avere drept    moștenire .
Chelasie doneazã schitului moșia sa și construiește chilii din lemn pe care le populeazã cu cãlugãri aduși de la Cheia, Ciolanu .
La doar un an și jumãtate de la începerea lucrãrilor de ziua Sfântului Ierarh Nicolae în anul 1829 Episcopul Chesarie al Buzãului avea sã sfințeascã Biserica Schitului .
Pictura a fost executatã de cãtre Costache Eliadie în anul 1834 în timpul Stãreției condusã de Ieromonahul Teofan .
În 1836 Nicolae singurul fiu al Starețului Chelasie se cãlugãrește dupã moartea soției cu numele Nil monahul și doneazã și moșia sa Schitului .
Starețul înființeazã aici o școalã pentru copiii din satele vecine care în timpul cursurilor stãteau în internatul schitului pe cheltuiala acestuia .
Secularizarea averilor mãnãstirești în 1864 face ca schitul sã decadã și cei 2-3 cãlugâri l-au închinat mãnãstirii Cheia și i-au schimbat și numele în schitul Crasna .
În 1920 când mai avea un singur cãlugãr mãnãstirea a fost jefuitã de ocnașii de la Slãnic.
Din 1964 schitul a început sã se refacã grație Stareților Nicodim Ghedeon și Galaction .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...