miercuri, 4 aprilie 2018

Turnu-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Turnu se aflâ așezatã pe malul stâng al Oltului la circa 2 kilometri amonte a ctitoriei lui Mircea cel Bãtrân Mãnãstirea Cozia pe teritoriul orașului-stațiune Cãlimãnești .
Denumirea îi este datã de la un turn aflat pe stânca numitã "Piscul lui Teofil " turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela în secolul al II-lea (al 2-lea ) .
Inițial i s-a zis "Schitul de dupã turn " apoi "Schitul Turnu " și în cele din urmã denumirea actualã de "Mãnãstirea Turnu ".
Complexul mãnãstirii Turnu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015 având codul de clasificare VL-II-a-A-09862.
Istoria locașului începe prin secolul XV-XVI(15-16) când niște cãlugâri ai mãnãstirii Cozia s-au retras aici trãind într-o sãrãcie deplinã .
S-au adãpostit în colibe case de lemn sau chiar în chilii sãpate în stâncã așa cum au procedat pustnicii Daniil și Misail .
Datoritã faptului cã pe la jumãtatea secolului XVI (16) adunându-se mulți pustnici Misail ridicã o Bisericã de lemn cu hramul "Intrarea în Bisericã a Maicii Domnului ".
Prin numirea în anul 1676 a Egumenului Varlaam de la mãnãstirea Cozia ca Episcop al Râmnicului și care mai târziu ajunge Mitropolitul Țãrii Românești totul se schimbã pentru viața pustnicilor de aici .
Se construiește o Bisericuțã din piatrã și cãrãmidã în locul celei de lemn așezându-se sub ea moaștele cuvioșilor Daniil și Misail .
Prin aceasta devine o așezare monahalã statornicã .
Construirea cãii ferate care face legãtura Olteniei cu Ardealul pe valea Oltului amenajarea unei stații C.F.R. paralel cu șoseaua deja construitã are o însemnãtate deosebitã pentru așezãmânt privind legãtura cu lumea exterioarã .
Episcopul Argeșului Gherasim Timuș decide construcția unei reședințe de varã construcție ce se executã între anii 1893-1901 și care consta într-o clãdire Bisericã și camere de   locuit .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...