duminică, 1 aprilie 2018

Dumbravele -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Dumbravele este o manastire ortodoxa din Romania situata in apropiere de DN 15 C satul Oslobeni comuna Bodesti judetul Neamt la 27 de kilometri sud de orasul Targu Neamt si la 23 de kilometri nord de municipiul Piatra Neamt .
Vechimea acestui lacas de cult dateaza din anul 1721 cand pe o colina din dumbrava de stejari ce strajuia atunci aceste locuri cativa calugari au construit un schit cu o Biserica din lemn .
Numele micii localitati actuale Dumbravele a fost preluat asadar de la fosta dumbrava de stejari care din pacate nu s-a mai pastrat .
In anul 1900 au fost innoite micile constructii si a fost ridicat un nou corp de chilii cu o clopotnita .
In perioada comunista schitul a fost transformat in Biserica de mir in urma expulzarii calugarilor conform Decretului comunist abuziv numarul 410 din anul 1959 .
Dupa caderea regimului comunist totalitar Schitul Dumbravele a fost reinfiintat la initiativa Arhimandritului Ciprian Zaharia exarhul manastirilor din zona Neamt in anul 1991 cand a fost trecut sub obladuirea Manastirii Bistrita judetul Neamt .
In noiembrie 1993 ca urmare a unui scurtcircuit Biserica Schitului Dumbravele a ars pana in temelii .
In urma incendiului au scapat ca prin minune doar icoanele din Biserica .
In prezent acestea pot fi admirate in noul paraclis; icoana mare a Maicii Domnului -Axionita se afla in noua Biserica .
Actuala Manastire Dumbravele a fost construita intre anii 1994-1998 in vremea arhipastoririi Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel prin osardia Arhimandritului Pavel Toderita care in data de 6 decembrie 1993 a fost numit Egumen la Schitul Dumbravele avand ca sarcina reconstruirea schitului .
La data de 1 noiembrie 1998 -dupa finalizarea lucrarilor de constructie a Bisericii Schitului Dumbravele Inaltpreasfintitul Parinte Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a savarsit slujba de sfintire a noii Biserici adaugand hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel pe langa hramul istoric Nasterea Maicii Domnului .
Intre anii 2000-2002 interiorul noii Biserici a fost impodobit cu pictura in fresca realizata de pictorul Ciprian Istrate din Piatra Neamt .
Catapeteasma si mobilierul bisericesc au fost executate de sculptori Bisericesti din Targu Neamt .
La 15 septembrie 2002 -cand s-au finalizat lucrarile de pictura a Bisericii a fost sfintita pictura acesteia de catre Inaltpreasfintitul Parinte Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei .
Tot atunci schitul Sfintii Apostoli Petru si Pavel -Dumbravele a fost ridicat la rangul de manastire .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...