joi, 5 aprilie 2018

Giurgeni-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Giurgeni poartã hramul Nașterii Maicii Domnului și se aflã în localitatea cu același nume în cadrul comunei Valea Ursului județul Neamț la 28 de kilometri de orașul Roman .
Mãnãstirea este de rit ortodox românesc și ține de Protopopiatul Romanului din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacãului .
Actuala Bisericã a mãnãstirii a fost clãditã în 1833 pe locul unei foste biserici din lemn care data din 1738 .
Din 1928 locașul funcționeazã ca mãnãstire pânã în anul 1959 când regimul comunist desființeazã mãnãstirea .
Dupã aceastã datã au fost dãrâmate clâdirile anexe ale mãnãstirii rãmânând doar Biserica.
Dupã cãderea comunismului Biserica se redeschide iar din 1993 pânã în 2000 devine mãnãstire de maici apoi din 2000 devenind de cãlugãri .
În vara anului 2011 viețuiau aici 7 cãlugãri .
Din 2005 s-a început restaurarea și construirea unor noi clãdiri anexe de asemenea s-a închegat o gospodãrie de tip țãrãnesc cu pãsãri și animale .
La 6 august 1831 mãnãstirii i-a fost dãruitã o icoanã a Preasfintei Maicii Domnului care este îmbrãcatã în argint curat și i s-au atribuit de la început fapte miraculoase .
Legenda spune cã în mod miraculos i-au apãrut o a doua gurã și un al treilea ochi .
Datoritã puterilor tãmãduitoare pe care se considerã cã le are la aceastã mãnãstire se strâng vinerea noaptea la slujba de Sfântul Maslu mii de credincioși din regiune în special Roman Vaslui și Bacãu dar și din întreaga țarã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...