sâmbătă, 7 aprilie 2018

Sfanta Ana -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Sfanta Ana este o manastire ortodoxa din Romania situata in orasul Orsova judetul Mehedinti .
Manastirea Sfanta Ana este situata in orasul Orsova pe Defileul Dunarii unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din tara noastra .
Ea este asezata pe coama Dealului Mosului care domina orasul Orsova .
A fost ctitorita de catre ziaristul interbelic Pamfil Seicaru care a luptat in zona Orsovei in calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in Primul Razboi Mondial .
In 1935 a fost construit un drum de acces pietruit si lung de un kilometru si jumatate ce urca din centrul Orsovei pana in Dealul Mosului .
Drumul a fost numit Drumul Eroilor si era strajuit de sapte troite sculptate din lemn de stejar masiv aceste troite erau inchinate regimentelor care au luptat in zona in Primul Razboi Mondial .
Troitele au disparut prin anii 1960 .
Manastirea Sfanta Ana a fost construita intre anii 1936 si 1939 perioada in care Seicaru era director al ziarului Curentul si deputat in Parlamentul Romaniei .
Manastirea care trebuia sa poarte hramul Sfanta Ana (dupa numele mamei lui Seicaru ) nu a fost sfintita imediat dupa incheierea lucrarilor de constructie .
Dupa anul 1945 odata cu venirea comunistilor cladirea a fost transformata in restaurant .
In anul 1990 Manastirea Sfanta Ana a fost preluata de Mitropolia Olteniei si la 2 decembrie 1990 a fost sfintita de Episcopul Damaschin Severineanul vicar al Mitropoliei Olteniei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...