luni, 7 ianuarie 2019

Ioan Botezãtorul-un sfânt important al țãrii noastre

Ioan Botezãtorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului  predicator și botezãtor pe malurile râului Iordan  înainte -mergãtorul vestitorul și botezãtorul lui Iisus  este numit de Iisus "cel mai mare dintre cei nãscuți femei " iar Biserica Creștinã îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sãrbãtori dedicate lui ).
Evanghelia dupã Luca relateazã cã în zilele lui Irod Antipa împãratul Iudeii un înger îl anunțã pe dreptul Zaharia preot din tatã-n fiu și înaintat în vârstã pe când era în Templul Domnului pentru tãmâiere cã rugãciunea sa a fost ascultatã :Elisabeta stearpã și înaintatã ei în vârstã descendentã din preoți va naște un copil al cãrui nume trebuia sã fie Ioan .
Îngerul îl vestește pe Zaharia astfel :"El va fi pentru tine pricinã de bucurie și de veselie și mulți se vor bucura de nașterea lui .
Cãci va fi mare înaintea Domnului .
Nu va bea nici vin nici bãuturã amețitoare și se va umplea de Duhul Sfânt încã din pântecele maicii sale .
El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul Dumnezeul lor .
Va merge înaintea lui Dumnezeu în Duhul și puterea lui Ilie ca sã întoarcã inimile pãrinților la copii și pe cei neascultãtori la umblarea în înțelepciunea celor neprihãniți ca sã gãteascã Domnului un norod bine pregãtit pentru el .
Lui Zaharia nu-i vine sã creadã iar îngerul-continuã Evanghelia   îl pedepsește fãcându-l mut pânã în ziua în care urmau sã se adevereascã acestea .
Peste un timp Elisabeta nevasta sa rãmâne însãrcinatã și se ține ascunsã cinci luni .
Evanghelistul Luca relateazã cum îngerul Gavriil o anunțã pe fecioara Maria cã îl va naște pe Iisus dar și cã Elisabeta rudenia ei va zãmisli un fiu cãci este însãrcinatã  în  a  șasea lunã .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...