joi, 3 ianuarie 2019

Sfântul Gherontie-un alt sfânt important al țãrii noastre

Dupã Sfântul Vetranion scaunul Episcopiei Tomisului a fost ocupat de Episcopul Gherontie un alt ierarh devotat pentru Hristos de aceeași râvnã și sfințenie cu înaintașul sãu .
Actele Sinodului al II-lea (al 2-lea ) Ecumenic (381) și istoricul Bisericesc Sozomen atestã cã Episcopul Gherontie (Terentius ) dupã o listâ sinodalã siriacã a participat la Sinodul Ecumenic de la Constantinopol din partea Episcopiei Tomisului cã a semnat actele sinodului și a osândit învãțãtura ereticã a lui Macedonie .
Tot Sozomen spune cã la 31 iulie 381 dupã Sinod împãratul Teodosie cel Mare (379-395) l-a împuternicit pe Episcopul Gherontie "de a veghea la pãstrarea curatã a Ortodoxiei în orașele din Scythia Minor ".
Acest fericit urmaș al Sfinților Apostoli era cunoscut Sfântului Grigorie de Nazianz și multor ierarhi vestiți din Imperiu .
El a continuat sã zideascã noi bazilici și a menținut viața mãnãstireascã din Dacia Ponticã la un înalt nivel de trãire asceticã fiind în strânsã legãturã cu monahismul capadocian palestinian și egiptean unde se nevoiau și cãlugãri daco-romani .
Deci bine sãvârșindu-și cãlãtoria acestei vieți s-a strãmutat cu pace la cereștile lãcașuri numãrându-se în ceata Sfinților Ierarhi ai lui Hristos .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...