duminică, 6 ianuarie 2019

Magii de la Rasarit -vestitorii lui Iisus Hristos

In crestinism magii de la Rasarit apar in Evanghelia dupa Matei ca un grup de straini dinspre rasarit  care au venit la Nasterea Domnului .
In traditia romaneasca sunt numiti craii de la Rasarit si sunt in numar de trei :Melchior Baltazar si Gaspar .
Numarul magilor precum si rangul lor nu este mentionat in Biblie dar pentru faptul ca au adus pruncului Iisus trei daruri :aur smirna si tamaie in cultura populara se afirma ca ar fi fost trei .
Conform Bisericii romano-catolice Melchior Baltazar si Gaspar sunt considerati sfinti si sunt sarbatoriti pe data de 6 ianuarie .
Numele crailor de la Rasarit a fost mentionat intr-o Evanghelie a Bisericii Armenesti aici mentionandu-se si rangul lor :Melkon Regele Persiei Gaspar Regele Indiei si Baltazar Regele Arabiei .
In unele tari cu o majoritate romano-catolica precum tarile Americii Latine si tarile iberice traditional regii magi aduceau cadouri copiilor Mos Craciun fiind un personaj de import si de data recenta .
Tara aflata la rasarit de unde vin acesti magi sau imparati ar putea fi Babilon (conform Sfantului Maxim si Teodot de Ancira ) Persia (potrivit Sfantului Clement din Alexandria si a Sfantului Chiril din Alexandria ) sau Arabia (dupa Sfantul Iustin Tertulian si   Epifanie ) .
Cuvantul magi denota faptul ca personajele respective ar fi fost de origine persana .
Persii erau de religie Zoroastriana iar acesti magi erau cautatori in stele si mari preoti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...